Νεκροταφείο - Κοιμητήριο Ζώων Θεσσαλονίκη

Αντιμετωπίζετε την απώλεια του κατοικιδίου σας

Η θλίψη της απώλειας ενός κατοικίδιου, είτε λόγω θανάτου ή άλλου αναγκαστικού χωρισμού,
μπορεί να αποβεί μια πολύ λυπηρή και δύσκολη εμπειρία. Μια ζωή που ήταν κάποτε γεμάτη με την αγάπη και την φιλία ενός ζώου, μπορεί ξαφνικά να μείνει εντελώς άδεια.

Τα αισθήματα απογοήτευσης, μοναξιάς, ακόμη και κατάθλιψης είναι πολλές φορές δυσβάσταχτα. Πολλές φορές υπάρχει ένα έντονο αίσθημα ενοχής και αυθυποβολής, ειδικά σε περιπτώσεις που κάποιος κηδεμόνας αποφασίζει για ευθανασία ενός αγαπημένου κατοικίδιου ή για την υιοθεσία του από άλλη οικογένεια. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και μαρτυρούν τον ξεχωριστό δεσμό που υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων με τα ζωάκια τους. Δυστυχώς, δεν αντιλαμβάνονται όλοι οι άνθρωποι αυτή τη θλίψη με τον ίδιο τρόπο και μπορεί η εμπειρία να είναι για κάποιους κηδεμόνες αρκετά μοναχική και απομονωτική για αυτούς.

Σε αυτόν τον οδηγό, ο οποίος δημιουργήθηκε μετά από χρόνια εμπειρίας στο συγκεκριμένο πεδίο, προσφέρουμε υποστήριξη, οδηγίες και συμβουλές για ενήλικες, ηλικιωμένους και παιδιά που αντιμετωπίζουν την απώλεια του αγαπημένου τους κατοικίδιου.
Όλοι ανταποκρινόμαστε διαφορετικά απέναντι στην απώλεια. Το πόσο μεγάλο είναι το πλήγμα για τον κάθε έναν, έχει συχνά να κάνει με παράγοντας όπως η ηλικία και η προσωπικότητα μας, η ηλικία του ίδιου το κατοικίδιου αλλά και οι συνθήκες υπό τις οποίες το χάνουμε. Γενικά, όσο πιο σημαντικό είναι για εμάς το ζωάκι μας, τόσο πιο έντονος ο συναισθηματικός πόνος που βιώνουμε. Εάν ζούμε μόνοι, συχνά τα κατοικίδια είναι οι μοναδικοί μας σύντροφοι και η διαχείριση της απώλειας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ δυσκολότερη.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα στην θλίψη. Η εμπειρία του κάθε ενός ξεχωριστά είναι διαφορετική απέναντι στην απώλεια.

 

Υποστήριξη για εσάς

Πολλοί από εμάς, μοιραζόμαστε έναν εξαιρετικό δεσμό με τα κατοικίδια μας, τα οποία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας. Προσφέρουν συντροφικότητα, φέρνουν ευτυχία και μερικές φορές δίνουν μια αίσθηση σκοπού αυτοθυσίας για την οικογένεια τους. Συνεπώς, όταν ένα κατοικίδια “φεύγει’’, χάνεται η πέφτει θύμα κλοπής- προκαλεί αμέσως επίπονα συναισθήματα. Η ζωή μπορεί ξαφνικά να μείνει εντελώς άδεια.

Υποστήριξη για ηλικιωμένους

Κατά τη διάρκεια της ζωής, βιώνουμε ορισμένες μεγάλες αλλαγές. Τέτοιες αλλαγές μπορεί να είναι, ο ξαφνικός χαμός αγαπημένων φίλων, συγγενών αλλά και κατοικίδιων. Ο θάνατος ενός κατοικίδιου, μπορεί να πλήξει πολύ σημαντικά ηλικιωμένα άτομα, ίσως ισχυρότερα από τους νέους ενήλικες οι οποίοι συχνά βρίσκουν παρηγοριά σε περισσότερα κοντινά μέλη της οικογένειας ή απασχολούν το μυαλό τους με την εργασία. Εάν είστε ηλικιωμένοι και ζείτε μόνοι, το κατοικίδιο ενδεχομένως να ήταν η μοναδική σας συντροφιά και η ασχολία μαζί του σίγουρα έδινε ξεχωριστό σκοπό στην καθημερινότητα σας.
Είναι συνηθισμένο μετά από το θάνατο ενός αγαπημένου κατοικιδίου να θρηνείτε και να αισθάνεστε λύπη, αλλά είναι σημαντικό παρ’ όλα αυτά να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια της κατάθλιψης. Η φροντίδα του κατοικιδίου πιθανότατα καταλάμβανε σημαντικό μέρος του χρόνου σας ενισχύοντας παράλληλα τις αξίες και το αίσθημα αισιοδοξίας μέσα σας. Η κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε καταβεβλημένοι, μοναχικοί και απομονωμένοι.

Να μερικά χρήσιμα πράγματα για να θυμάστε

ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΖΩΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΖΩΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Φέρνοντας στο σπίτι έναν καινούργιο μικρό φίλο
Πότε είναι η σωστή στιγμή;

Μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου φίλου όπως είναι το ζωάκι μας, μπορεί συχνά να μπούμε στον πειρασμό να αποκτήσουμε κάποιο άλλο για να καλύψει το κενό. Αλλά είναι καθαρά προσωπική υπόθεση το αν θα το κάνετε αμέσως. Η δική μας συμβουλή θα ήταν να πάρετε λίγο χρόνο πριν πάρετε αυτή την απόφαση, και να περιμένετε μέχρι να είστε πραγματικά έτοιμοι συναισθηματικά για κάτι τέτοιο.

Η απόφαση του πότε πρέπει να το κάνετε εξαρτάται από εσάς. Θα βοηθούσε αρκετά αν πρώτα ερχόσασταν σε επαφή με άλλα ζωάκια, κάποιου γνωστού ή σε κάποιο καταφύγιο, προσφέροντας βοήθεια η πηγαίνοντας απλά μια βόλτα, ώστε να καταλάβετε αν είστε πραγματικά έτοιμοι.

Το σίγουρο είναι πως όταν έρθει ο καιρός και αποκτήσετε ένα νέο κατοικίδιο, θα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Θα έχει σίγουρα τη δική του προσωπικότητα και θα σας αγαπάει. Αλλά πάντα θα έχετε σε ένα κομμάτι της καρδιάς σας αυτούς που αγαπήσατε και δεν είναι πια κοντά σας.

© 2024 Created PCnoesis